Terug naar overzicht

SETUPxNSvP toekomstscenario’s voor AI en de arbeidsmarkt

ma 4 nov

10:00 - 17:00

di 5 nov

10:00 - 17:00

wo 6 nov

10:00 - 17:00

EXPO
LOCATIE: Naturalis
TAAL:
ORGANISATOR: SETUP

SETUPxNSvP: toekomstscenario’s voor AI en de arbeidsmarkt

Algoritmes die sollicitatiebrieven beoordelen. Voice-assistants die het sollicitatiegesprek
overnemen. Het voorspellen van de perfecte kandidaat voor een vacature. De mogelijkheden van AI voor werving en selectie van werknemers lijken eindeloos. Hoe ziet de toekomst van deze ontwikkeling eruit? En hoe faciliteert – of frustreert – AI de diversiteit op de arbeidsmarkt? Acht geselecteerde makers gingen in vier teams aan de slag met dit thema. Van programmeur tot schrijver van historische romans, en van kostuumontwerper tot cultureel antropoloog.

Met installaties, performances en andere werken maken ze tastbaar van de maatschappelijke gevolgen van AI in de HR-sector zijn. Want erover lezen is één ding, maar de gevolgen worden pas echt invoelbaar als je zelf een door een algoritme aangestuurd sollicitatiegesprek ondergaat. Zou jij bijvoorbeeld nog aangenomen worden voor je eigen baan, als je met deze systemen moet solliciteren?


Cranky | Front404 & Ewoud Kieft


Interactieve installatie Cranky neemt de bezoeker mee naar een toekomstige wereld, waar bijna al het werk is overgenomen door robots en artificiële intelligentie. Blijft er nog werk over dat mensen beter dan programmeerbare en zelflerende machines kunnen uitvoeren? Cranky nodigt de bezoekers uit om de proef op de som te nemen, en schetst op speelse wijze hoe een sollicitatieproces er in de toekomst uit zou kunnen zien. Hoe kunnen mens en robot op harmonieuze wijze met elkaar gaan samenwerken?

Voor Cranky sloegen Bas van Oerle en Thomas voor ’t Hekke van Front404 de handen ineen met schrijver Ewoud Kieft. Hun werk is een reactie op de voorspellingen van het World Economic Forum dat in 2025 meer dan de helft van al het werk door machines zal worden gedaan. Misschien nog geen reden tot paniek, maar wel hoog tijd voor een alerte en doordachte reactie.


Ghost Worker in the Machine | Ruben van de Ven & Merijn van Moll


Naast dat we tegenwoordig steeds meer taken en processen delegeren en automatiseren, ontstaan er ook nieuwe werkvormen voor de mens. Met de opkomst van diensten als Amazon's Mechanical Turk worden specifieke onderdelen van automatische processen uitbesteed aan menselijke werkers. Deze Human Intelligence Tasks zijn opdrachten die een machine niet kan uitvoeren, bijvoorbeeld het overtypen van een ingescande kassabon of het invullen van een Captcha code. Zo delegeren machines selectief taken aan de mens en ontstaat een menselijke arbeidersklasse die grotendeels onzichtbaar blijft.

Merijn van Moll en Ruben van de Ven willen deze feedback-loop tussen mens en machine zichtbaar maken. Zo ontstaat er een nieuw ritueel waarbij de geest van de werker telkens opnieuw wordt opgeroepen.


Algje | Tessel Brühl & Nicky Liebregts


Hoe wil jij gezien worden? Dat is de vraag die Algje het Algoritme bezighoudt. Stuntelend en zonder zintuigen trekt deze levensgrote mascotte de binnenstad in. In gesprek met mensen op straat leert Algje welke dingen ze graag van zichzelf willen tonen, om daarmee weer anderen te zoeken en herkennen.

Huidige algoritmes staren zich blind op ouderwetse persoonlijke eigenschappen, door gedateerde datasets of eenzijdige programmeurs. Met Algje gaan Tessel Brühl en Nicky Liebregts op zoek naar een zelflerend, groeiend en inclusief algoritme. Ze betrekken mensen op straat in de discussie over het inzetten van algoritmes.


Selection Automat | Vincent Hoenderop, Joost Helberg & Jeroen de Vos


Het selecteren van de juiste kandidaat voor een baan kost veel tijd, energie en aandacht. Gelukkig is handmatig selecteren verleden tijd met de Selection Automat, dé AI-powered recruiterbot die kandidaten op een efficiënte, transparante en eerlijke manier selecteert voor uw bedrijf. De Selection Automat combineert state-of-the-art algoritmen met gerenommeerde recruitment assessment standaarden* om zo alleen de beste kandidaten aan te nemen voor uw organisatie. Probeer het nu zelf!

Selection Automat bevraagt automatisering in recruitment, en is een project van maker Vincent Hoenderop, coder Joost Helberg & onderzoeker Jeroen de Vos.05–11 November 2018